Vad behöver jag för att börja åka rullskidor?

För att kunna börja att åka rullskidor behöver du följande:

  • Rullskidor
  • Bindning
  • Pjäxor
  • Stavar
  • Hjälm
  • Handskar

Utöver detta är det kan det vara bra att använda glasögon, speciellt om du åker i en grupp, för att skydda ögonen mot andras stavspetsar. Är du nybörjare kan det även vara bra att ha knäskydd och armbågsskydd.

För extra säkerhet kan det även vara bra att köpa till en broms till sina rullskidor.

Jag skall åka Vasaloppet och nu är det ingen snö. Hur gör jag?

De flesta av de som bor i södra Sverige åker rullskidor för att förbereda sig till Vasaloppet. Att åka rullskidor är det absolut bästa träningsformen för en skidåkare som inte har tillgång till snö. Du tränare exakt samma muskelgrupper som vid vanlig skidåkning och rullmotståndet kan anpassas vid att det finns hjul med olik tröghet.

Cykelbanor är perfekta för att träna rullskidor. Där är du skyddad från biltrafiken. Välj ett område med moderat kupering. Uppför är det inga problem att åka, men vid branta nedförsbackar kan det vara bättre att ta av sig rullskidorna och gå ner. Känner man sig osäker så kan man köpa till en broms till sina rullskidor.

Kan jag använda samma rullskida till både skate och klassisk åkning?

Det finns någon kombinationsrullskida på marknaden, men vi rekommenderar klassiska rullskidor för klassisk åkning och skaterullskidor för skate. Även pjäxorna är olika för klassisk och skate. Det finns dock kombinationspjäxor som är bra som kan användas till både klassiska rullskidor och skate rullskidor, samt även till klassiska skidor och skateskidor.