Att välja rullskidor för skate

Rullskidor är det perfekta träningsredskapet för en skidåkare för att kunna träna skidåkning även när det inte finns snö. På samma sätt som vanliga skidor finns det rullskidor både för klassisk åkning och skate. Här beskriver vi val av skateskida.

Materialval

Rullskidor finns i olika material. Det mest vanliga är att stommen är i aluminium, men det finns även skidor i carbon, samt skidor i glasfiber med träkärna.

Materialet i en rullskida för skate har inte lika stor betydelse. Dels är hjulen större med mindre gummi och stötigare så skidan kan inte ta upp lika mycket vibrationer. Men om du är en mindre åkare så välj en så lätt skida som möjligt då du lyfter den många gånger. Och då blir aluminium ofta bästa valet. 

Val av hjul

Till största delen används rullskidor som ett träningsredskap. Därför säljs de flesta rullskidor med gummihjul/träningshjul. Gummihjulen har olika rullmotstånd och klassificeras med olika nummer eller beteckningar. Normala träningshjul kallas ofta för 2:or. Det finns även 3:or och 4:or, men 2:or rekommenderas till träning för de flesta. Vill man ha mera motstånd väljer man 3:or eller 4:or. Vissa leverantörer kallar sina hjul för standard (2:or), slow (3:or) och extra slow (4:or)

Utöver detta finns det även PU-hjul och tävlingshjul. PU-hjul (Polyuretan) är hårdare än gummihjul.

Övrigt

Hjulen på rullskidor för skate har större diameter än på rullskidor för klassisk åkning. Så man kommer upp lite och får högre tyngdpunkt. Det är därför bra att välja en rullskida för skate som har bockade gafflar eller annan lösning som gör att åkaren kommer ner.