Välja klassiska rullskidor

Rullskidor är det perfekta träningsredskapet för en skidåkare för att kunna träna skidåkning även när det inte finns snö. På samma sätt som vanliga skidor finns det rullskidor både för klassisk åkning och skate. 

Vilket material ska jag välja

Rullskidor finns i olika material. Det mest vanliga är att stommen är i aluminium, men det finns även skidor i carbon, samt skidor i glasfiber med träkärna. 

Enkelt beskrivet så är aluminiumskidor hårdare och tål åkare av högre vikt, medan glasfiberskidor är mjukare har ett litet spann och tar därför upp vibrationer bättre. Men med fina hjul och de nyare skidornas hjulupphängningar så tas även mycket vibrationer upp på aluminiumskidor.

Välja hjul till klassiska rullskidor

Till största delen används rullskidor som ett träningsredskap. Därför säljs de flesta rullskidor med gummihjul/träningshjul. Gummihjulen har olika rullmotstånd och klassificeras med olika nummer eller beteckningar. Normala träningshjul kallas ofta för 2:or. Det finns även 3:or och 4:or,

men 2:or rekommenderas till träning för de flesta.

Vill man ha mera motstånd väljer man 3:or eller 4:or. Vissa leverantörer kallar sina hjul för standard (2:or), slow (3:or) och extra slow (4:or) Utöver detta finns det även PU-hjul och tävlingshjul. PU-hjul (Polyuretan) är hårdare än gummihjul.

Övrigt

Om du mest stakar om du vet med dig att du ska diagonala mycket så är det bra att välja ett par skidor som är riktningsstabila.

De mest kända fabrikaten av rullskidor är Swenor och Elpex.